RECEPTEK, amiket a FŐZŐISKOLÁBAN is megcsináltunk:
Erdeigyümölcsös tejszínes joghurtkrém
300 gr fagasztott erdei gyümölcs
2 nagy doboz natur jogurt
2 dl habtejszín
1 dl kifacsart narancslé
1 csomag zselatin
3-4 evőkanál cukor
1 dl víz
A fagyasztott gyümölcsből néhány szemet félretettünk a díszítéshez, és a többi gyümölcsöt /természetesen már felengedve/ megturmixoltuk, 2 edényt használunk, az egyikbe a gyümölcsmassza, ehhez hozzáöntjük az egyik joghurtot, és 2 ek. cukrot, a másikba a sima fehér joghurtot 2 ek. cukrot, a zselatin 1 dl vizzel kikeverjük, egy pici állni hagyjuk, majd langyosítjuk, amikor elolvadt, fele-fele a tálakba kerül. Felverjük a habtejszínt /Hulala növényi/, majd belekeverjük óvatosan a fehér joghurthoz, a gyümölcsöshöz hozzáöntjük még a narancslevet. Egy jénaiba rétegezzük, előszőr a gyümölcsöset, rá a fehéret, majd megint a gyümis, és a fehér.
Egy villával össze-vissza húzkodjuk, hogy ilyen csikoska legyen, majd a félretett gyümölccsel díszítjük. Nagy-nagyon üde, és finom vol
Mascarponés csokirolád
170 g étcsokoládé
¼ bögre erős feketekávé
5 tojás, különválasztva a fehérje és a sárgája
½ bögre cukor + egy kicsi a rolád ízesítéséhez
2 evőkanál átszitált finomliszt
A mascarponés töltelékhez:
350 g mascarpone
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál brandy /vagy aroma/ 1 tk/
½ bögre csokoládés mogyorókrém
Tegyük a csokoládét a kávéval egy forrásban levő vízzel teli lábas fölé helyezett edénybe, és kavarás mellett melegítsük, míg a massza egynemű nem lesz. Hagyjuk kissé kihűlni.
Keverjük ki a tojássárgáját, míg besűrűsödik, és kifehéredik.
Fokozatosan keverjük hozzá a cukrot, majd adjuk hozzá a csokoládés masszát és a lisztet.
Verjük keményre a tojásfehérjét. Adjuk a csokoládés masszához. Öntsük a keveréket egy kivajazott és sütőpapírral bélelt 25x30 cm-es piskótarolád-sütőbe, majd 20 percig süssük, vagy amíg megszilárdul. Hagyjuk a tepsibe kihűlni.
A töltelékhez egy edényben keverjük ki a mascarponét, porcukrot, valamint a brandyt/aromát/.
Tegyük a piskótát egy cukorral megszórt tiszta konyharuhára.
Kenjük meg a csokoládés mogyorókrémmel, valamint a töltelék felével, s tekerjük fel.
Kenjük meg a maradék töltelékkel a külsejét is, majd díszítsük bármivel./csoki-forgács, marcipán levélkék stb./
Túrós, kókuszgolyó, amit mindenki ismer
kb 25 dkg kókuszreszelék
25 dkg túró
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
Összekeverjük, kicsit állni hagyjuk, majd hozzákeverünk 15-20 dkg kókuszreszeléket. Kis golyókat formázunk belőle, majd meghempergetjük a maradék kókuszreszelékben.
Boros Husi
6 szelet tarja
Só, bors, flekken fűszer
2 dl száraz fehérbor
A képlet nagyon egyszerű:
A húsokat szépen megütögetjük, hogy a rostok egy kicsit felpuhuljanak, fűszerezzük, és kevés olajon mindkét oldalukat megpirítjuk.
Majd aláöntjük a fehérbort, és szépen pároljuk benne. Nagyon finom porhanyós lesz. Ízes, zamatos.
MÁGLYARAKÁS készítette, egyik kedvenc tanítványom BLANKA
7 zsemle vagy egy nagyobb kalács
3 tojás
kb 3 dl tej
0.5 kg alma
15 dkg porcukor
10 dkg darált dió
1 evőkanál rum, vagy kevés rumaroma
1 csomag vaníliás cukor
őrölt fahéj
kevés citromlé
3 dkg vaj
Az 1-2 napos, szikkadt zsemléket ujjnyi szeletekre vágjuk. A tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a tejet kézi habverővel összekeverjük. Ebbe forgatjuk bele a szeleteket, amiket a kivajazott tepsibe szép sorban berakunk. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, kis citromlével meglocsoljuk, fahéjjal és rummal ízesítjük, majd a zsemlékre rétegezzük. Most jöhet a dióval összekevert cukor, majd még egy sor áztatott zsemle, majd a darabokra vágott vaj a zsemleszeletek tetejére. A sütőben közepes hőmérsékleten kb 15 percig sütjük, amíg a zsemleszeletek széle kicsit pirulni nem kezd. Ezalatt felverjük a tojásfehérjét, és 3 evőkanál porcukrot adagolunk hozzá fokozatosan. A habot a sütemény tetejére kenjük, majd alacsony hőfokon (50 és 100°C között) szárítjuk úgy, hogy a sütő ajtaját egy fakanállal kitámasztjuk. Akkor kész, ha kicsit megbarnul a teteje. Tuti siker!